Gratis online theoriecursus!

DigiD

Je persoonlijke digitale identificatie


Met uw persoonlijke DigiD kunt u zich identificeren op websites van de overheid. Zo weten overheidsinstellingen dat ze echt met u te maken hebben.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die je allebei zelf samenstelt, zodat je ze makkelijk kunt onthouden.

Waarom DigiD?

Ga je naar je gemeentehuis, of naar het loket van een andere overheidsinstelling, dan zal je je in veel gevallen moeten legitimeren met je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Op internet kun je dat doen door in te loggen met je DigiD. Zo weten overheidsinstellingen dat ze ook echt met jou te maken hebben.

Hoe werkt DigiD?

Stel, je wilt op de website van je gemeente een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie aanvragen. Je wordt dan van de site van de gemeente automatisch doorgeleid naar de inlogpagina van DigiD. Daar vul je je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens kom je automatisch terug op de site van de gemeente, waar je het uittreksel aan kunt vragen.

Geldigheidsduur

Je DigiD verloopt als je deze 1,5 jaar niet gebruikt. Dit is om veiligheidsredenen. Als je je e-mailadres hebt opgegeven ontvang je 30 dagen voordat je DigiD verloopt een waarschuwing. Door je DigiD een keer te gebruiken is deze weer 1,5 jaar geldig.

DigiD aanvragen

je kunt hier naar het aanvraagformulier voor de DigiD gaan