Gratis online theoriecursus!

E Achter B

Rijden met een aanhanger


Een ruim elf meter lange combinatie met een gewicht achter de trekhaak van 1540 kg, manoeuvrerend door de smalste straatjes. Je geeft je ogen goed de kost en loodst het gevaarte op een veilige manier van A naar B.

Na een opleiding van één dag en het CBR examen ben je klaar om zelfstandig te gaan rijden met een zware caravan, boottrailer, paardentrailer, auto-ambulance en alle andere aanhangers

Wanneer je achter een personen- of bestelauto een aanhangwagen wilt voortbewegen, is het rijbewijs B (personenauto) meestal niet voldoende. Een rijbewijs BE is hiervoor dan vereist. Lespunt rijopleidingen biedt voor dit rijbewijs twee compacte rijopleidingen, die mogelijk is in 1 of 2 dagdelen.

Een opleiding voor bestuurders zonder ervaring met een aanhangwagen én een opleiding voor bestuurders met een behoorlijke ervaring met het rijden en manouvreren met een aanhangwagen. Een opleiding van 3 uur voor de gevorderde of de opleiding van 6 uur en 30 minuten voor de onervaren aanhangwagenbestuurders. Het kan zijn dat u dit in tweedagen verdeeld maar ook in één dag is dit goed mogelijk! het examen vindt dan op de zelfde dag plaats.

Wilt u eerst een intake les waarin de instructeur een goed advies kan geven voor de te volgen opleiding kunt u voor de intake-les contact met ons opnemen. (intakelessen kunnen ook op zaterdag ochtend plaatsvinden!)

Veel mensen vinden het lastig om te bepalen of ze voor hun caravan of aanhangwagen nu wel of niet het BE rijbewijs moeten behalen. Zodra u deze onderstaande vragen heeft beantwoord, weet u of uw huidige B rijbewijs volstaat, of dat u toch het BE rijbewijs moet behalen.

Wanneer heb ik E achter B nodig?

1. Weegt de aanhangwagen incl. het laadvermogen meer dan 750 kg?
Ja, zie vraag 2. Nee, Rijbewijs B volstaat.

2. Weegt de aanhangwagen incl. het laadvermogen meer dan het trekkend voertuig?
Ja, voor deze combinatie heeft u uw BE rijbewijs nodig. Nee, zie vraag 3.

3. Is het maximumlaadvermogen van de auto samen met het maximum laadvermogen van de aanhangwagen groter dan 3500 kg?
Ja, voor deze combinatie heeft u uw BE rijbewijs nodig. Nee, Rijbewijs B volstaat.

Opmerking
Ga niet uit van het gewicht dat u op dat moment besluit te vervoeren, maar altijd van het laadvermogen dat op het kentekenbewijs van uw aanhangwagen staat.

Uitzondering
Een auto met een gewicht van 3490 kg. (bijvoorbeeld busjes en kleine B-categorie vrachtwagens), mag wel een aanhanger tot 750 kg. trekken zonder dat hiervoor een E-rijbewijs is vereist, ook al komt het gezamenlijke gewicht incl. laadvermogen dan boven de 3500 kg. uit.

Het BE-examen bevat de volgende onderdelen

Controle documenten, controle handelingen, bijzondere verrichtingen en verkeersdeelnemingen.

De Rijksoverheid heeft ook uitgebreide informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen

Training met eigen materiaal

Nu ook training voor caravan of paardentrailer met uw eigen materiaal. Uw rijvaardigheid verbeteren dankzij een korte training, zonder examen, in uw eigen caravan-, of trailercombinatie?

Tijdens dit 4 uur durende programma waarbij u indien gewenst gebruik kunt maken van uw eigen combinatie, komt o.a. aan bod:

  • Recht achteruitrijden
  • Bocht links/rechts achteruit
  • Parkeren of keren
  • Schaarpunt bepalen
  • Gebruik spiegels
  • Juiste snelheid
  • Verkeersinzicht
  • Rit in het verkeer

Meld je aan!